
شیرهای برقی
شیر برقی نوعی از شیرهای صنعتی هستند که امروزه در صنایع مختلف برای کنترل جریان مایعات مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. در ساخت شیر برقی نیروی مغناطیسی برای روشن و خاموش کردن جریان استفاده می شود. داخل این شیرها یک سلونوئید یا هسته با سیم پیچ وجود دارد.با شرکت آکوانوین همراه باشید تا اطلاعات بیشتری کسب کنید.
هنگامی که جریان از سیم پیچ عبور می کند نیروی الکترومغناطیسی ایجاد خواهد شد و حرکت شیر برقی را می توان کنترل کرد. این قطعات به دلیل دقت بالا و کنترل از راه دور امروزه در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.
شیر برقی چیست؟
اگر با مفهوم الکترومغناطیس آشنا هستید، می دانید که با ساخت سیم پیچ و اعمال جریان الکتریکی به آن می توان آهنربای الکتریکی به دست آورد. شیرهای برقی با در نظر گرفتن این مفهوم فیزیکی ساده ساخته شده اند. قسمت اصلی شیر برقی که در مرکز شیر قرار دارد و سوزن شیر از طریق آن حرکت می کند. همچنین یک سیم پیچ شیر در اطراف شیر برقی وجود دارد.
هنگامی که جریان الکتریکی به سیم پیچ وارد می شود، آهنربای الکتریکی به عنوان هسته این الکترومغناطیس عمل می کند و به این ترتیب حرکت خطی است و سوزن سوپاپ حرکت می کند.
مزیت شیرهای برقی نسبت به شیرهای مکانیکی و دستی این است که می توان آنها را از راه دور کنترل کرد. می توانید جریان را از راه دور تنظیم کنید و مسیر جریان سیال را باز یا بسته کنید. موضوع دیگر سرعت پاسخ سوپاپ به تغییرات جریان است. با نصب این نوع شیر می توان جریان سیال را کنترل کرد.
قطعات داخلی شیرهای برقی
شیرهای برقی ساختار مهندسی ساده ای دارند. در داخل این شیر می توانید قطعات زیر را بیابید:
شیر بدنه: که معمولا از فولاد ضد زنگ ساخته می شود
- محل ورود و خروج سیال
- سیم پیچ: برای ساختن کلاف از سیم مسی روکش شده استفاده می شود. پوشش لاک روی سیم پیچ به عنوان یک عایق عمل می کند و سیم را در برابر رطوبت، زنگ زدگی، مایعات و غیره محافظت می کند.
- قاب سیم پیچ اصلی: این قاب قسمت اصلی آهنربای الکتریکی است و به الکترومغناطیس نیز معروف است. قاب الکترومغناطیسی از ورقه های فولادی ساخته شده و با اعمال جریان الکتریکی به آهنربا تبدیل می شود.
- محل اتصال سیم ها
- سوزن و فنر: سوزن و فنر در مرکز آهنربای الکتریکی قرار دارند و کار قطع و وصل جریان را انجام می دهند.
- حفاظت و نگهداری
- شیرهای برقی ایمنی به دلیل عبور جریان برق از سیم پیچ اهمیت دارد. به خصوص اینکه از شیرهای برقی در قسمت های حساس صنعت استفاده می شود. به طوری که هرگونه آسیب به شیر برقی می تواند صدمات جبران ناپذیری به کل خط تولید وارد کند. برای این منظور چندین نکته در خصوص ایمنی آنها در طراحی آنها گنجانده شده است.
ابتدا باید از فولاد گالوانیزه در ساخت این شیرها استفاده شود. بنابراین در برابر خوردگی ناشی از عبور مایعات و عوامل محیطی مقاوم است. نکته دوم سیم پیچ سوپاپ است. جنس سیم ها معمولا از فلز مس انتخاب می شود. مس رسانایی خوبی دارد و به راحتی در دسترس است. اما عبور مایعات خورنده مانند روغن های صنعتی یا اسیدها نیز می تواند مشکلاتی را برای سیم های روکش دار ایجاد کند. به همین دلیل از روغن ها و کاغذهای عایق در بین لایه های خطوط کلاف استفاده می شود. علاوه بر این روکش سیم ها از لاک بوده و در برابر خوردگی و رطوبت مقاوم است.
نکته سوم مربوط به پوشش سوپاپ است. گاهی اوقات از شیرهای برقی برای کنترل جریان مایعات قابل اشتعال و انفجار مانند گازوئیل، بنزین و غیره استفاده می شود که طبیعتاً هرگونه اتصال الکتریکی به این مایعات می تواند خطرناک باشد در این صورت باید از شیرهای برقی با درپوش ضد انفجار استفاده شود.
انواع شیر برقی
قطعات مختلفی برای شیرهای برقی وجود دارد. این شیرها را می توان بر اساس توان، سرعت جریان یا نوع پاسخ طبقه بندی کرد.
در طبقه بندی شیرهای برقی بر اساس ظرفیت، حداکثر و حداقل فشار کاری در نظر گرفته می شود. حداکثر فشار کاری (MWP) تحمل شیر در برابر فشار سیال است. این مقدار یکی از ویژگی های شیر برقی بوده و بر روی جعبه آن حک شده است که در ادامه بر اساس مدل طبقه بندی سنتی درج خواهد شد.