
تلمبه یا پمپ آب وسیله ای مکانیکی برای جابجایی یا انتقال هر نوع مایعی است و با افزایش فشار باعث می شود مایع به سمت بالاتر (با افزایش هد) یا حتی پایین تر مخزن حرکت کند. پمپ ها در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارند. پمپ ها از منابع انرژی مختلفی از جمله پمپ های دستی، پمپ های الکتریکی، موتورهای احتراق داخلی و باد استفاده می کنند. اندازه پمپ ها از میکروسکوپی برای کاربردهای پزشکی تا پمپ های صنعتی بزرگ متغیر است.
به عبارت دیگر، یک پمپ انرژی مکانیکی را از یک منبع خارجی مانند موتور دریافت می کند و آن را به سیال عبوری از خود منتقل می کند. در نتیجه انرژی سیال پس از خروج از پمپ افزایش می یابد. پمپ ها برای انتقال یا جابجایی سیالات از یک نقطه به نقطه دیگر در یک سیستم لوله کشی یا هیدرولیک استفاده می شوند. انواع مختلفی از پمپ ها وجود دارد که هر کدام کاربرد خاصی دارند.
واحدهای اندازه گیری در پمپ
در ادامه، به یک سری اصطلاحات فنی و کلیدی که کاربرد اساسی در صنعت پمپ دارند و معانی آنها خواهیم پرداخت. تمامی ابعاد و واحدهای اندازه گیری به صورت فنی بیان می شوند.
تخلیه
مقدار سیالی که از یک مقطع در واحد زمان عبور می کند، تعریف جریان است و معمولاً با Q نشان داده می شود. اندازه گیری جریان عمدتاً بر اساس دو نوع واحد اندازه گیری است:
دبی جرمی: دبی جرمی آب در کسری از زمان محاسبه می شود، به عنوان مثال کیلوگرم در ساعت.
واحدهای حجمی: دبی حجمی مایع در واحد زمان محاسبه می شود، مانند l/min (لیتر در دقیقه) و m3/s (متر مکعب در ثانیه).
به عبارت دیگر به مقدار آب یا مایعی که در یک واحد زمانی معین از یک نقطه خاص مانند خروجی لوله یا مقطع لوله عبور کرده و از آن خارج می شود جریان نامیده می شود که می توان آن را بر حسب لیتر بیان کرد.
لازم به ذکر است که بین مقدار آب عبوری از لوله و مقدار برق عبوری از سیم رابطه مساوی وجود دارد، بنابراین مقدار هد هیدرولیک برابر با مقدار برق و پتانسیل الکتریکی و مقدار جریان هیدرولیک برابر با آمپر و جریان الکتریکی است.
آبدهی (دبی)
همانطور که کابل نازک انتقال الکتریکی میزان جریان عبوری از کابل را کاهش می دهد، با کاهش قطر و سطح مقطع لوله انتقال آب، دبی نیز کاهش می یابد. از آنجایی که برای انتقال برق به خط انتقال از طریق سیم به اختلاف ولتاژ نیاز داریم، باید موضوع مهم حرکت آب در لوله را توضیح دهیم. ارائه هد یکسان در دو طرف لوله افقی از جریان آب داخل لوله جلوگیری می کند زیرا درست مانند یک کابل برق، در برابر جریان مقاومت می کند.
سر پمپ (ارتفاع) یا فشار
یعنی یک پمپ تا چه ارتفاعی (در شرایط استاندارد) می تواند مایع را تحت فشار بلند کند. برای پمپ های آب گریز از مرکز، فشار آب بر حسب متر یا فوت و برای پمپ های چرخشی و جابجایی مثبت، فشار پمپ با بار، PSI و کیلوپاسکال بیان می شود. به عبارت دیگر Cap به معنای ارتفاع است و به اختلاف سطح اشاره دارد. به عنوان مثال، پمپی با دبی Q در ثانیه و هد 30 متر می تواند Q لیتر مایع در ثانیه را در هد 30 متر پمپاژ کند.
میزان هد پمپاژ هر پمپ بر اساس قطر پروانه و سرعت چرخش موتور پمپ محاسبه می شود و نوع سیال پمپاژ شده اهمیتی ندارد. به عبارت دیگر در مثال بالا پمپ می تواند Q لیتر مایع پمپاژ شده اعم از آب خالص، روغن، جیوه و … را با هد 30 لیتر در ثانیه پمپاژ کند و تفاوت فقط در میزان توان است. از پمپ برای پمپاژ مایعات مختلف مصرف می شود
فشار
مقدار فشار یعنی مقدار فشار در واحد سطح زمین (به عنوان مثال کیلوگرم بر سانتی متر مربع) اشاره دارد و باید مراقب بود که آن را با مقدار ارتفاع اشتباه نگیرید. در مورد پمپاژ مایع، میزان فشاری که مایع به سطح زمین وارد می کند برابر با سر پمپاژ و وزن مخصوص مایع پمپاژ شده است. بنابراین، حجم هوای چند کیلومتری در سطح زمین، فشاری معادل یک کیلوگرم بر سانتیمتر در سطح دریا ایجاد میکند، یعنی فشاری نزدیک به یک جو.
اما حجم مایع تحت فشار 700-800 برابر بیشتر از فشار هوا است. زیرا وزن مخصوص مایع 700-800 برابر بیشتر از وزن هوا است. به یاد داشته باشید که فشار آب در ارتفاع 10 متری حدود یک کیلوگرم بر سانتی متر است. با نصب مانومتر در زیر پمپ می توان افزایش فشار پایین دست را اندازه گیری کرد.